Seksueel geweld
Seksueel geweld bestaat uit uiteenlopende vormen van seksueel ongewenste handelingen, zoals aanranding, verkrachting en incest, maar het gaat ook om seksuele chantage of intimidatie.
Seksueel geweld is een geweldsvorm die valt onder het paraplubegrip ‘seksuele grensoverschrijding’. Seksuele grensoverschrijding omvat alle vormen van seksueel getinte, ongewenste handelingen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om uit de hand gelopen experimenteergedrag van jongeren, seks met iemand die niet kan aangeven of hij of zij wil, of om seks waarbij iemand met fysiek geweld of bedreiging wordt gedwongen.
Bij een positieve seksuele interactie is sprake van wederzijdse instemming, vrijwilligheid en gelijkwaardigheid. Bij seksuele grensoverschrijding wordt aan een of meerdere van deze voorwaarden niet voldaan.
Seksueel geweld is wat in de wet als aanranding en verkrachting is gedefinieerd, dat wil zeggen penetratie (verkrachting) of andere seksuele handelingen (aanranding) waarbij geweld is gebruikt, dreiging met geweld of gebruik is gemaakt van een situatie of toestand waardoor iemand niet in staat is te weigeren.
Er komen ook steeds nieuwe vormen bij. De toename van seks op internet leidt tot nieuwe vormen van seksueel geweld, waar vooral jongeren vatbaar voor zijn.
Vaak gaat seksueel geweld gepaard met bedreiging en geestelijke mishandeling, zoals kleineren, bedreigen, uitschelden, buitensluiten en chanteren. De pleger dreigt bijvoorbeeld met geweld als het niet geheim blijft. Soms wordt het slachtoffer ook geslagen en geschopt. Vooral voor het slachtoffer kunnen de gevolgen van seksueel geweld ernstig zijn. Geconfronteerd worden met seksueel geweld is een schokkende ervaring die alle elementen van een trauma in zich draagt.
Wat kunt u doen?
Heeft u een vermoeden dat er sprake is van seksueel geweld? Bij uzelf of bij iemand in uw omgeving? Neem dan contact op met Veilig Thuis via 0800-2000. Samen kijken we naar wat er speelt en wat er nodig is. Hier kunt u meer informatie vinden over contact met Veilig Thuis.
Is er een acuut gevaar? Bel dan 112.
Wilt u meer informatie?
U kunt meer informatie vinden over seksueel geweld via onderstaande links:
- Centrum Seksueel Geweld Limburg, 24/7 hulp voor mensen die zijn aangerand of verkracht, telefonisch bereikbaar op 0800-0188.
- Whitepaper Seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld, van Movisie.