Huiselijk geweld
Huiselijk geweld is geweld gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Het gaat dan om partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden of huisvrienden. Meestal is er sprake van een machtsverschil. Het is geweld dat plaatsvindt achter de voordeur of in de relationele sfeer.
Er zijn verschillende vormen van huiselijk geweld:
Deze pagina gaat over partnergeweld. Dit is geweld dat door de (ex-)partner van het slachtoffer gepleegd wordt. Het kan gaan om eenzijdig geweld, waarbij een van de partners de pleger is, maar het kan ook gaan om tweezijdig geweld, waarbij beide partners elkaar fysiek of psychisch geweld aandoen. Vrouwen kunnen slachtoffer zijn, maar mannen ook.
Partnergeweld kan fysiek geweld zijn, bijvoorbeeld het geven van een klap, trekken aan de haren of het gericht gooien met een voorwerp. Het kan ook een seksuele vorm aannemen, bijvoorbeeld seks hebben zonder instemming of gemeenschap met iemand die wilsonbekwaam is. Een veelvoorkomende vorm van partnergeweld is psychisch geweld, dit kan bestaan uit het vernederen van de ander, de ander bedreigen, maar ook het afnemen van paspoort en bankpas.
Eén op de negen vrouwen heeft geregeld met huiselijk geweld te maken en houdt er ook lichamelijk letsel aan over. Ook mannen zijn slachtoffer van huiselijk geweld. In bijna 60 procent van de gevallen zijn er kinderen aanwezig in het gezin. Kinderen kunnen ernstig psychisch beschadigd raken als zij getuige zijn van het geweld tussen hun ouders of verzorgers.
Huiselijk geweld komt overal voor. Onder hoog- en laagopgeleide mensen, allochtonen en autochtonen en in verschillende welstandsklassen. Ook (ex-)partner geweld komt voor in alle lagen van de samenleving. Huiselijk geweld gaat zelden tot nooit vanzelf over.
Wat kunt u doen?
Heeft u een vermoeden dat er sprake is van huiselijk geweld of partnergeweld? Bij uzelf of bij iemand in uw omgeving? Neem dan contact op met Veilig Thuis via 0800-2000. Samen kijken we naar wat er speelt en wat er nodig is om het op te lossen. Hier kunt u meer informatie vinden over contact met Veilig Thuis.
Is er een acuut gevaar? Bel dan 112.
Wilt u meer informatie?
U kunt meer informatie over partnergeweld op de website van de rijksoverheid. Tevens is er een campagnefilmpje over partnergeweld beschikbaar.